Święto dyni, czyli „Pumpkin day” po raz III w 101-ce

Posłuchaj tego wpisu

W ostatnią środę 30 października, po raz trzeci obchodziliśmy „Święto dyni”, czyli „Pumpkin day”. Tego dnia przypomnieliśmy wszystkim, jak piękną porą roku jest jesień i przygotowaliśmy stół, który ozdobiliśmy przyniesionymi przez dzieci darami lasu: liśćmi, kasztanami, orzechami oraz wyciętymi papierowymi ozdobami. Oczywiście dominował kolor pomarańczowy, a to za sprawą głównej bohaterki, czyli „królowej dyni”. Wycięte w różnorodne wzorki dynie były czasami upiększane pajęczymi sieciami, ale raczej nas bawiły niż straszyły.

Tego dnia dzięki ogromnemu zaangażowaniu uczniów i rodziców ucztowaliśmy „na pomarańczowo”. Raczyliśmy się babeczkami, placuszkami, ciasteczkami, sernikami czy piernikami. W naszym dyniowym menu znalazły się dyniowe dżemy, musy, zupa dyniowa, pierogi z farszem z dyni na ostro, dyniowe mandarynki czy chlebek dyniowy. Mogliśmy również spróbować wafli przekładanych dyniowym dżemem oraz marynowaną dynię. Każdy znalazł dla siebie coś pysznego-dyniowego, o czym świadczyły puste talerze.

Trudno uwierzyć, ile pyszności można przyrządzić z dyni i jak dużo witamin zjedliśmy tego dnia w szkole. Zachęcamy wszystkich do samodzielnego przyrządzania dań i napojów z naszej „królowej pomarańczowej”. Cieszymy się również, że niektórzy ubrali się tego dnia na pomarańczowo lub nawet przebrali się za dynię. Dziękujemy wszystkim za włożoną pracę – bez Was nie dalibyśmy rady. Zapraszamy do wspólnego świętowania za rok!